Mikrodev ürünleri ve SCADA yazılımları, temiz içme suyu sistemleri, atık su arıtma tesisleri, tarımsal sulama sistemlerinin izlenmesi ve kontrolünde çözümler sunmaktadır.
Su kaynaklarının azaldığı ve küresel ısınmanın arttığı dünyamızda, su kaynaklarının doğru kullanımı ve su yönetimi her geçen gün daha da önemli hale gelmiştir. Mikrodev ürünleri ve SCADA yazılımları, temiz içme suyu sistemleri, atık su arıtma tesisleri, tarımsal sulama sistemlerinin izlenmesi ve kontrolünde çözümler sunmaktadır. Üretilen ve tüketilen su miktarı düzenli olarak izlenebilmekte, raporlanabilmekte ve arıza takibi yapılabilmektedir. Bu sayede su ve enerji tasarrufu sağlanmakta, insana bağlı iş gücü ihtiyacı azalmaktadır.
İçme Suyu SCADA Sistemi
SCADA sistemi, gerçek zamanlı kontrol ve izleme için kullanılan bir yazılım ve donanım kümesidir.
SCADA, “Supervisory Control and Data Acquisition” yani Türkçesi ile “Üst Düzey Kontrol ve Veri Edinme” tabirinin kısaltmasıdır. Bu yazılım, çeşitli endüstriyel veya ticari sistemlerin üst düzey kontrolünü ve veri edinmesini sağlamak amacıyla kullanılan bir yazılımdır. SCADA sistemleri, genellikle geniş bir alana yayılmış fiziksel tesislerin üst düzey kontrolünü ve data analizini sağlar. Enerji, su, endüstriyel otomasyon, trafik idaresi gibi uzaktan yönetilen sistemlerin idaresi için kullanılabilir.
İçme suyu tesislerinde ise, SCADA sistemi su arıtma, depolama, dağıtım ve ölçüm işlemlerini kontrol etmek için kullanılır. SCADA sistemi, temel olarak tesislerdeki ekipmanların performansını izler ve verileri kaydeder, bu sayede tesis yönetimi su kaynaklarının doğru kullanımını ve su kalitesini kontrol edebilir. SCADA sistemi ayrıca, tesislerdeki ekipmanların çalışma durumunu da takip ve analiz ederek olası sistem arızası veya kesintilerini önceden tespit edebilir.
Bu bağlamda, Mikrodev RTU ve PLC ürünleri içme suyu dağıtım sistemi kontrolünde tank seviye takibi, isale hatlarında su akış takibi, kuyu ve depolarda pompa/vana kontrollerinde kullanılmaktadır. Pompaların eş yaşlandırmalı kontrolü, seviye histerezis kontrolleri, oransal vana açma/kapama gibi birçok fonksiyon endüstriyel programlama dilleri üzerinden Mikrodev ürünleri ile kolaylıkla programlanabilmektedir.
Üretilen su miktarı ViewPLUS SCADA üzerinde günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak izlenebilmekte ve raporlanabilmektedir. Pompa vanası oto/manuel kontrolleri ve alarm takibi de yine sistem üzerinden yapılmaktadır. Grafik harita desteği ile sistem harita üzerinden canlı olarak takip edilebilmektedir.
Mikrodev ürünlerinin kullanıldığı SCADA sistemleri su kaynaklarının doğru ve verimli bir biçimde kullanılmasına olanak sağlar. Örneğin bu sistemlerde, su tüketim verilerini toplanarak, su kaynaklarının aşırı kullanımı önlenebilir. Ayrıca, su arıtma tesislerinde ve depolama sistemlerinde oluşabilecek arızaları veya sızıntıları anında tespit ederek, su kayıplarını minimize etmekte ve su kaynaklarını koruma altına almaktadır. SCADA sistemi aynı zamanda çevresel değişkenleri (örn. su sıcaklığı, pH, su seviyesi) ve su kalitesini izleyebilir, bu sayede hem su kaynaklarının kalitesinin korunması sağlanır hem de çevresel koruma açısından otomasyon sisteminden faydalanılır.
Atık Su Arıtma Otomasyonu
Atık Su Arıtma Otomasyonu, su arıtma tesislerinde kullanılan teknolojilerin ve ekipmanların otomatik kontrol ve yönetim sistemidir. Verimlilik esasına yönelik geliştirilen bu otomasyon sistemleri, su arıtma tesislerinde kullanılan pompa ve vana kontrolleri, kimyasal dozajlama, pH ve klor seviyelerini kontrol etme gibi kritik fonksiyonları gerçekleştirir. Bu sistemler, kullanıldıkları sistemlerin verimli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bu bağlamda arıtma tesislerinde, drenaj sistemlerinde, katı atık arıtma ve klor dozajlama sistemlerinde Mikrodev otomasyon ürünleri tercih edilebilmektedir.
Arıtma sistemlerindeki pompa ve vana kontrolleri Mikrodev ürünleri sayesinde otomatik veya manuel olarak belli bir sıra ile yapılmaktadır. Kimyasal stabilizatörler sisteme uygun miktarlarda ve uygun aralıklarla gönderilerek suyun doğru şekilde arıtılması amaçlanır. Klor dozajlama sistemlerinde depolama seviyesine göre otomatik veya manuel klorlama yapılır. Sistemdeki klor seviyesi, suyun pH değeri gibi birçok parametre Mikrodev ürünleri ile uzak sistemlere gönderilir. Katı atık sistemlerinde Mikrodev ürünleri, yüksek sıcaklıktaki ortamlarda yüksek mukavemet ile çalışabilmektedir.
Mikrodev ürünleri su arıtma tesislerindeki performans ve çalışma durumunun takip edilmesi ve analiz edilmesini sağlayarak su arıtma tesislerinde oluşabilecek anormal durumların ve olası problemlerin önceden tespit edilip önlenilmesini mümkün hale getirir.
Çevresel açıdan bakıldığında Atık Su Arıtma Otomasyonu, su kaynaklarının doğru kullanımını ve su yönetimini de destekler. Bu otomasyon sistemi sayesinde, su arıtma tesislerinde kullanılan teknolojiler ve ekipmanlar otomatik olarak kontrol edilir, tesislerin verimli ve etkili bir şekilde çalışması sağlanır. Bunlara ilave olarak su arıtma tesislerindeki performans ve çalışma durumu takip edilip, analiz edilebilmesi su kaynaklarının doğru kullanımını ve su yönetimini olumlu yönde destekler. Özellikle, su kıtlığı olasılığı yüksek olan bölgelerde, Atık Su Arıtma Otomasyonu su kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanımını sağlar.
Tarımsal Sulama Sistemi
Tarımsal sulama sistemi, tarım alanlarının su ihtiyacının karşılanması için kullanılan sistemlerdir. Bu sistemler genellikle topraktaki su seviyesinin, hava şartlarının ve canlı ihtiyaçlarının düzenli olarak izlenmesi ve kontrol edilmesi prensibi ile çalışır. Otomasyon, tarımsal sulama sistemi için su akışının otomatik olarak kontrol edilmesini, su miktarının ve su basıncının düzenlenmesini, su kaynaklarının izlenmesini ve hatta bazı durumlarda toprak ve bitki analizleri yapılabilmesini dahi sağlar.
Otomatik sulama sistemi, pivot sulama sistemi, sera otomasyonu gibi projelerde Mikrodev ürünleri güvenle kullanılmaktadır. Tarımsal sulama sistemi kontrolü otomatik veya manuel olarak yapılabilmektedir. Pivot sulama uygulamalarında her sulama kolu Mikrodev PLC veya RTU ürünleri üzerinden zaman ayarı ile kontrol edilebilmektedir. Her bir sulama alanının analizi sistem üzerinde ayrı ayrı yapılabilir (toplam sistem çalışma zamanı bilgisi gibi). Ayrıca sensörlerden alınan bilgiler ile ortam sıcaklığı ve nem değerleri izlenebilmektedir. Tarımsal sulama sağlayan motor, pompa ve vanaların kontrol ve takibi de yine sistem üzerinden yapılmaktadır. Olası bir arıza bilgisi uzak sistemlerden takip edilir. Uzak sistem üzerinden sistem verileri kayıt altına alınabilir ve geçmişe dönük raporlamaları yapılabilir. Tarımsal sulama sistemlerinin otomasyonları tarımsal üretimin verimliliğini ve etkinliğini arttırırken, aynı zamanda su kaynaklarının doğru kullanımını ve su yönetimini destekler.
Ülkemizde su kaynaklarının doğru ve verimli biçimde kullanımı konusunda geçmişten günümüzü uzanan birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum maalesef yakın dönemin önemli kıstasları arasında yer alan “su yönetimi” ilkesini de doğrudan etkilemektedir. Türkiye’nin coğrafi açıdan büyük bir bölümü kurak iklime sahiptir ve tarımsal kullanıma yönelik su kaynakları da bu ölçüde sınırlıdır. Aynı zamanda, çevre kirliliği, kontrolsüz sanayi faaliyetleri, plansız ve aşırı tarım gibi faktörler ülkedeki su kalitesini her geçen yıl daha da olumsuz yönde etkilemektedir. Su kaynaklarının adil ve etkili bir şekilde kullanılması için, su yönetimi konusunda daha etkili yöntemler izlenmeli ve otomasyon sistemleri gibi günümüz teknolojilerinin kurumlara sağladığı olanaklardan maksimum düzeyde yararlanılmalıdır.
Tarımsal sulama, su arıtma ve su taşkınlarının önlenmesi gibi konular için Mikrodev ürünlerinin desteklediği otomasyon sistemlerinin kullanılması, su kaynaklarının gelecek için daha verimli biçimde yönetilmesini de sağlar.
sizi çözüme ulaştırır.